【#1】Cách Luyện Nghe Audio Học Từ Vựng Tiếng Anh Qua Special Voa

Rất nhiều bạn rất thích trau dồi vốn từ thông qua audio học từ vựng tiếng Anh qua Special V.O.A. Vì sao ư? Lý do tưởng không đơn giản mà lại đơn giản không tưởng đó chính là V.O.A Special English cơ bản chỉ sử dụng một bộ từ vựng khoảng 1500 từ vựng tiếng Anh và được đọc với một tốc độ chậm (bằng 2/3 tốc độ nói tiếng Anh bình thường). Đối với các bạn ở trình độ “trung bình”, nghe và hiểu được tất cả những thông tin này không phải là vấn đề đơn giản. Vậy làm thế nào để qua vài lần luyện tập, bạn có thể nghe được audio học từ vựng tiếng Anh qua Special V.O.A như nghe trên các đài FM. Rất đơn giản, bạn hãy thực hiện các bước sau khi nghe một bản tin Special V.O.A cụ thế như sau.

1. Luyện nghe audio học từ vựng tiếng Anh qua Special V.O.A bước 1

Ở lần nghe audio học từ vựng tiếng Anh qua Special V.O.A đầu tiên, bạn nhắm mắt lại tập trung cao độ vào bản tin đó. Hãy nghe xem bản tin nói về vấn đề gì. Đừng lo lắng nếu bạn không nghe thấy hết. Nhớ là lần nghe đầu này, chúng ta đang xem “vấn đề đang được đề cập là gì”. Bạn sẽ chỉ cần nghe vài từ là có thể biết được nó đang đề cập đến những lĩnh vực gì? Kinh tế, chính trị, hay văn hoá,… Hãy thử xem, đơn giản hơn bạn nghĩ nhiều.

(Cách luyện nghe audio học từ vựng tiếng Anh qua Special V.O.A)

2. Luyện nghe audio học từ vựng tiếng Anh qua Special V.O.A bước 2

Hãy chuẩn bị cho mình một tờ giấy trắng và một chiếc bút. Ở lần nghe audio học từ vựng tiếng Anh qua Special V.O.A thứ hai, chúng ta sẽ vừa nghe vừa ghi tóm tắt lại bản tin. Sau đó, bạn ghi ra tất cả những từ mà bạn nghe được trong bản tin đó, càng nhiều càng tốt, quan trọng là hãy ghi thật nhiều. Ở bước này, bạn gần như đã nắm được ý chính của bản tin ấy rồi đấy.

3. Luyện nghe audio học từ vựng tiếng Anh qua Special V.O.A bước 3

Bước luyện nghe audio học từ vựng tiếng Anh qua Special V.O.A này là để hoàn thiện cho bước thứ 2. Bạn hãy nghe thêm một lần nữa và tiếp tục ghi tóm tắtđể hoàn thiện hơn cho bản tóm tắt của mình. Lúc này, bạn đã gần như lập được một dàn ý của người biên tập viên bản tin đó rồi đấy. Bạn có thể lặp lại bước này, tức là nghe và ghi tóm tắt thêm một lần nữa để biết thêm nhiều thông tin như bạn muốn.

4. Luyện nghe audio học từ vựng tiếng Anh qua Special V.O.A bước 4

Ai cũng biết là các bản trong trong Special V.O.A luôn được kèm theo các bản tin. Vậy tại sao chúng ta không tận dụng tối đa các bản ghi này nhỉ? Trước hết, ở bước này bạn sẽ vừa nghe vừa nhìn vào bản bản ghi để kiểm tra lại các thông tin mà bạn đã ghi được ở trên và biết được thông tin nào còn thiếu, thông tin nào chưa chính xác. Bạn có thể tự cho điểm mình dựa trên độ chính xác và đầy đủ của những thông tin mà bạn đã ghi được.

5. Luyện nghe audio học từ vựng tiếng Anh qua Special V.O.A bước 5

Ở bước luyện audio học từ vựng tiếng Anh qua Special V.O.A này, bạn sẽ dựa trên bản ghi để phát triển kĩ năng nói. Theo kinh nghiệm của những người Việt “nói tiếng Anh như người bản ngữ”, đây là phương pháp cực kì hữu ích cho bạn luyện ngữ âm. Bạn vừa nghe, vừa nhìn vào bản ghi, nhắc lại từng câu theo đúng ngữ điệu của người phát thanh viên. Nếu bạn có thể in ra được bản ghi, hãy dùng một chiếc bút, gạch dưới mỗi từ hay mỗi đoạn được nhấn mạnh, đánh dấu vào những từ được đọc lướt. Bằng cách này, sau một thời gian nhất định, bạn sẽ có được đọc ngữ âm đúng chuẩn người bản ngữ.

(Các bước luyện nghe audio học từ vựng tiếng Anh qua Special V.O.A)

6. Luyện nghe audio học từ vựng tiếng Anh qua Special V.O.A bước 6

Sau khi đã luyện tập phần ngữ âm xong, bạn hãy hoàn thiện hơn kĩ năng của bạn bằng việc phát triển tính tự nhiên và nhuần nhuyễn. Trong tay bạn lúc này đã có bản ghi chú hoàn chỉnh của bản tin, hãy tự mình trình bày một bản tin dựa trên những thông tin bạn đã ghi lại. Bạn có thể thực hiện bước này nhiều lần, cho đến khi bạn có thể nói như một người phát thanh viên của “Special V.O.A”.

Ngoài luyện nghe audio học từ vựng tiếng Anh qua Special V.O.A thì các bạn cũng có thể áp dụng những bước tương tự như trên đối với bất kì audio nào có script để tăng khả năng nghe hiểu và những kĩ năng liên kết.

【#2】Viết Về Môn Học Yêu Thích Bằng Tiếng Anh: Toán, Văn, Tiếng Anh, Lịch Sử Ngắn Gọn Hay Nhất

Bài viết 1. Viết về môn học yêu thích bằng tiếng Anh (Toán):

Vocabulary:

  • Primary (adj): Sơ cấp, đầu tiên.
  • Struggling (adj): Chật vật, khó khăn.
  • Puzzle (n): Câu đố.
  • Quadratic equation (n): Phương trình bậc hai.
  • Formula (n): Công thức.

My favorite subject is Math, but people rarely believe that there is a student who actually loves Math. This is a quite easy subject at primary level, but I have to admit that it gets harder and harder through time. I had a struggling period with it before I could find the motivation and interest to study. I find it is not only useful, but it is like puzzles that I can find the joy once I solve them. Some students say that they cannot find any use of quadratic equation or complicated formulas in reality, but Math actually appears in many aspects in our life. It helps calculate and bring out the exact results, and we cannot construct anything without calculate the ps,or the amount of materials or the whole are. Besides, it also an useful assistant for some other subjects such as Physics and Chemical, and it helps us develop our logical thought. We can think faster and have better reaction with numbers thanks to Math. Whenever I go to the markets with my mom, I always help her to check whether the sellers take the right or wrong amount of money as well as the change. I meet it both in school and in my real life, so there is no wonder why I find it really necessary. In conclusion, I think Math is not just simply a subject that challenges the students, but it can actually help us in our daily life. I am so lucky to find this subject enjoyable, and I will always find joy in studying it.

Dịch:

Môn học yêu thích nhất của tôi là Toán, nhưng hiếm khi nào mọi người tin rằng có một học sinh nào đó thật sự thích Toán. Đây là một môn học tương đối dễ ở bậc tiểu học, nhưng tôi phải thừa nhận rằng nó càng lúc càng khó dần lên theo thời gian. Tôi đã có một thời kì chật vật với nó trước khi tôi có thể tìm được động lực và niềm hứng khởi để học. Tôi thấy nó không những hữu ích, mà nó còn giống như những câu đố mà tôi cảm thấy vui vẻ một khi tôi giải được chúng. Một vào học sinh nói rằng họ không thể tìm được bất kì cách sử dụng nào của phương trình bậc hai hoặc những công thức phức tạp trong đời sống, nhưng Toán thật sự xuất hiện ở nhiều khía cạnh trong cuộc sống của chúng ta. Nó giúp chúng ta tính toán và cho ra những kết quả chính xác, và chúng ta không thể xây dựng bất kì thứ gì mà không tính toán những dữ liệu, số lượng nguyên vật liệu hoặc tổng diện tích. Bên cạnh đó, nó cũng là một trợ thủ đắc lực cho những môn học khác như Vật lý hoặc Hóa học, và nó giúp chúng ta phát triển tư duy logic. Chúng ta có thể suy nghĩ nhanh hơn và có phản ứng tốt hơn với những con số nhờ vào Toán. Bất cứ khi nào tôi đi chợ cùng với mẹ, tôi luôn giúp mẹ tôi kiểm tra tiền thối hoặc xem liệu người bán có lấy đúng số tiền không. Tôi gặp Toán cả trong trường học và cuộc sống, vậy nên không có gì thắc mắc khi tôi thấy nó thật sự cần thiết. Kết luận lại rằng, tôi nghĩ Toán không chỉ đơn giản là một môn học thách thức học sinh, mà nó còn có thể thật sự giúp ích cho chúng ta trong cuộc sống hằng ngày. Tôi thật may mắn khi cảm thấy thích thú với môn học này, và tôi sẽ luôn tìm được niềm vui khi học nó.

Bài viết 2. Viết về môn học yêu thích bằng tiếng Anh (Lịch sử):

Vocabulary:

  • Epic (adj): Có tính chất sử thi.
  • Majestic (adj): Tráng lệ, oai nghiêm.
  • Empire (n): Đế chế.
  • Revolution (n): Cách mạng.
  • Archaeologist (n): Nhà khảo cổ.

My favorite subject is the one that most students consider as boring, and it is History. A lot of my classmates even hate it since they have to remember a huge amount of information of people that they do not know. The textbooks are usually very thick, and they consist of events and people from a hundred or thousands of years from East to West. For me, those things are like the stories in the novels, but the difference is my textbooks are about true things. They tell me about the epic battles, the majestic kings and queens and their empires, the true meanings behind countless revolutions, the steps of humankind and many more. I feel like I am living the past just by reading books, and the textbooks are never enough for me. I love to collect historical books, and I always need to know a complete story about a certain event. For example, if I have a lesson about the discovery of America tomorrow, I will search online for more details that relating to it. It makes my teachers surprise sometimes, and most of them admit that it is very rare to meet a student who actually love and want to study History. People love to read fantasy books, but I choose to read about true events and characters. My friends learn the lessons by heart because they are forced to do that, but I remember them like my favorite stories. I want to be an archaeologist in the future, and my love for the past as well as History will company with me in that path.

Dịch:

Bài viết 3. Viết về môn học yêu thích bằng tiếng Anh (Tiếng Anh):

Vocabulary:

  • Passion (n): Niềm đam mê.
  • Circumstance (n): Hoàn cảnh, tình huống.

Every day I have to study many different subjects at school, but my favorite one is English. I have been studying it since secondary school, and it still has been the subject that I spent most of my time for until now. At first I found it very difficult to remember the new vocabulary as well as grammars; however, I was lucky enough to have a teacher that gave me the way and the passion to study it properly. Instead of learning the words by repeating them, I try to use them frequently in certain sentences which relating to circumstances around me. Besides, I try to write my diary and other small stories in English so that I can learn to use the grammars. English is one of the main subjects at school, and many people have to study it to get a better job. Other subjects are what I need to learn, but English is the one that I can find joy in studying. It appears in many aspects of my life such as music, movies, books, or news. I can easily listen and get well to the American accent whenever I turn on the TV, and for me it is the easiest way to study. I know most of my classmates think that they will not meet Math, History, Chemistry or Physics once they graduate from high school. However, English is the one that will follow us forever, especially when we are reaching out to the world. I am so grateful that English is my favorite subject, and I will never lose the joy in studying it.

Dịch:

Bài viết 4. Viết về môn học yêu thích bằng tiếng Anh (Văn học):

Vocabulary:

    Gentle (adj): Nhẹ nhàng, dịu dàng.

Dịch:

【#3】Viết Một Đoạn Văn Về Môn Học Yêu Thích Bằng Tiếng Anh.

Khi học các chương trình cấp 1 2 3 các bạn nam thường thích môn Toán nhất, sau đó là Lý, Hóa, Sinh học, Địa lý… Các bạn nữ thì lại thường thích môn Văn. Và thường là bạn nào học giỏi môn nào thì sẽ thích môn đó, và khi đã thích môn nào đó rồi thì sẽ học rất tốt môn đó. Khiviết về môn học, chúng ta có rất nhiều môn học để viết. Tuy nhiên, tôi khuyên các bạn nên chọn những môn đại trà và thân thuộc như: toán, tiếng việt, tiếng anh hay vẽ. Vì những môn này dễ miêu tả và cũng tránh sự cố bí từ, ý tưởng.

Write a paragraph about a favorite subject in English.

Viết Một Đoạn Văn Về Môn Học Yêu Thích Bằng Tiếng Anh.

Trong những môn học ở trường, tôi thích nhấtmôn toán. Đây là một trong những môn học bắt buộc từ tiểu học đến trung học và thậm chí là đại học. Toán dạy chúng ta về những con số và phép tính. Giỏi toán mang lại cho chúng ta nhiều lợi thế. Làm toán cải thiện não bộ. Hơn nữa, những người học toán suy nghĩ logic hơn. Có rất nhiều lĩnh vực có thể áp dụng toán như kinh tế, kĩ sư và trong buôn bán. Toán được cho rằng bắt nguồn từ người Hy Lạp cổ và phát triển đến ngày nay. Ở VN ngày càng có nhiều những nhà toán học hay thần đồng toán học như Ngô Bảo Châu. Bởi thế, người Việt Nam rất tự hào về điều đó. Theo tôi, mỗi học sinh nên học giỏi toán hoặc ít nhất là biết đến toán bởi vì con người đạt được rất nhiều thành tựu rực rỡ từ toán, cụ thể là trong xã hội hiện đại.

Viết Một Đoạn Văn Về Môn Học Yêu Thích Bằng Tiếng Anh.

When going to school, there are many subjects; however I still like literature the most. First, literature plays an important role in both education and daily life. Literature is not limit to a subject to be learnt at school. Furthermore, this subject teaches human about several aspects of life. From the very first step, student learns to write, read as well as describe things and people. Moreover, literature teaches one to be a responsible citizen and likeable personality. Literature is more than a subject, it’s an art and it can be applied directly into life such as: journalism, writing skill. People are not born to learn this unique subject, it needs long time to exercise to master. Besides, when learning literature people not only know more works of art but also understand culture, tradition of each country. Literature is the mirror reflecting human and their lifestyle. Studying literature means learning the way to love and live a true life. All in all, with great benefits of literature, it is necessary for each society especially developing countries.

Viết Một Đoạn Văn Về Môn Học Yêu Thích Bằng Tiếng Anh.

Có rất nhiều môn học ở trường nhưng tôi thích nhất là môn văn. Đầu tiên, văn đóng vai trò quan trọng trong học tập và đời sống. Văn học không chỉ giới hạn trong một môn học ở nhà trường mà rộng hơn nó dạy con người về mọi mặt của cuộc sống. Từ những bước đầu tiên, học sinh học viết, đọc và mô tả đồ vật. Hơn nữa, văn dạy chúng ta trở thành một công dân trách nhiệm và người có phẩm chất tốt. Văn học hơn cả một môn học, nó là một lĩnh vực nghệ thuật có thể áp dụng vào cuộc sống như: báo chí, kỹ năng viết. Con người không tự sinh ra để học môn này, nó cần thời gian luyện tập. Ngoài ra, khi học văn con người không chỉ biết về nghệ thuật và còn am hiểu về văn hoá, truyền thống của một quốc gia. Văn học là tấm gương phản ánh con người và lối sống của họ. Học văn có nghĩa là học cách yêu thương và sống cuộc sống đúng nghĩa. Nói tóm lại, với nhiều lợi ích của việc học văn, nó thực sự cần thiết cho mỗi xã hội đặc biệt là các quốc gia đang phát triển.

Mong các bạn học được nhiều từ cách viết, các từ nối đầu câu và ngữ pháp mới. Lưu ý khi viết chúng ta không đưa nhiều quan điểm cá nhân để tránh quan điểm chủ quan. Điều này là tối kị khi viết tiếng anh.

【#4】Đoạn Văn Tiếng Anh Về Môn Học Yêu Thích

7 Đoạn văn viết về môn học em yêu thích bằng Tiếng Anh có dịch

Write about your favorite subject at school

Topic: Write a paragraph of 150 words about your favorite subject.

Một số mẫu câu gợi ý khi viết về môn học yêu thích bằng tiếng Anh

  • My favorite subject in my secondary/ high school is… (Môn học yêu thích của tôi ở trường là…)
  • I’m excited in/ interested in/keen on/into… (Tôi thích/ đam mê…)
  • Firstly/ Secondly/ Thirdly/ The first/second/third reason why I like this subject is that… (Lý do đầu tiên/thứ hai/thứ ba tôi yêu thích môn học đó là…)
  • …plays an important/ significant/ irreplaceable/ role in both education and daily life. (… đóng vai trò quan trọng trong học tập và đời sống.)
  • In my opinion, chúng tôi one of the most important/ powerful/ effective tools that helps us explore the world. (Theo ý kiến của tôi,… là một trong những công cụ có sức mạnh/ hiệu quả giúp chúng ta khám phá thế giới.)
  • … is the mirror reflecting human and their lifestyle. (…là tấm gương phản ánh con người và lối sống của họ.)
  • Thanks to this subject, I can understand/explore… (Nhờ vào môn học này, tôi có thể hiểu/ khám phá…)
  • …is not limited to a subject to be learnt at school. Furthermore, this subject teaches human about many aspects of life. (…không chỉ giới hạn trong một môn học ở nhà trường. Hơn nữa, nó dạy con người về nhiều khía cạnh trong cuộc sống.)
  • In short,… is an important subject that I am really keen on. (Tóm lại,… là một môn học quan trọng mà tôi thực sự yêu thích.)

Bài viết số 1. Viết đoạn văn về môn học mà em yêu thích – môn Toán

Vocabulary:

  • Primary (adj): Sơ cấp, đầu tiên.
  • Struggling (adj): Chật vật, khó khăn.
  • Puzzle (n): Câu đố.
  • Quadratic equation (n): Phương trình bậc hai.
  • Formula (n): Công thức.

My favorite subject is Math, but people rarely believe that there is a student who actually loves Math. This is a quite easy subject at primary level, but I have to admit that it gets harder and harder through time. I had a struggling period with it before I could find the motivation and interest to study. I find it is not only useful, but it is like puzzles that I can find the joy once I solve them. Some students say that they cannot find any use of quadratic equation or complicated formulas in reality, but Math actually appears in many aspects in our life. It helps calculate and bring out the exact results, and we cannot construct anything without calculate the ps, or the amount of materials or the whole are. Besides, it also an useful assistant for some other subjects such as Physics and Chemical, and it helps us develop our logical thought. We can think faster and have better reaction with numbers thanks to Math. Whenever I go to the markets with my mom, I always help her to check whether the sellers take the right or wrong amount of money as well as the change. I meet it both in school and in my real life, so there is no wonder why I find it really necessary. In conclusion, I think Math is not just simply a subject that challenges the students, but it can actually help us in our daily life. I am so lucky to find this subject enjoyable, and I will always find joy in studying it.

Dịch:

Môn học yêu thích nhất của tôi là Toán, nhưng hiếm khi nào mọi người tin rằng có một học sinh nào đó thật sự thích Toán. Đây là một môn học tương đối dễ ở bậc tiểu học, nhưng tôi phải thừa nhận rằng nó càng lúc càng khó dần lên theo thời gian. Tôi đã có một thời kì chật vật với nó trước khi tôi có thể tìm được động lực và hứng thú để học. Tôi thấy nó không những hữu ích, mà nó còn giống như những câu đố mà tôi cảm thấy vui vẻ mỗi khi tôi giải được chúng. Một vài học sinh nói rằng họ không thể tìm được bất kì ứng dụng nào của phương trình bậc hai hoặc những công thức phức tạp trong đời sống, nhưng thực chất Toán ảnh hưởng đến rất nhiều khía cạnh trong cuộc sống chúng ta. Nó giúp chúng ta tính toán và cho ra những kết quả chính xác, và chúng ta không thể xây dựng bất kì thứ gì mà không tính toán những dữ liệu như số lượng nguyên vật liệu hoặc tổng diện tích. Bên cạnh đó, nó cũng là một trợ thủ đắc lực cho những môn học khác như Vật lý hoặc Hóa học, và nó giúp chúng ta phát triển khả năng tư duy logic. Chúng ta có thể suy nghĩ nhanh hơn và có phản ứng tốt hơn với những con số nhờ vào Toán. Bất cứ khi nào tôi đi chợ cùng với mẹ, tôi luôn giúp mẹ tôi kiểm tra tiền thừa hoặc xem liệu người bán có lấy đúng số tiền không. Tôi học Toán cả trong trường học và cuộc sống, vậy nên không có gì thắc mắc khi tôi thấy nó thật sự cần thiết. Thật vậy, tôi nghĩ Toán không chỉ đơn giản là một môn học thách thức học sinh, mà nó còn giúp ích cho chúng ta trong cuộc sống hằng ngày. Tôi thật may mắn khi cảm thấy thích thú với môn học này, và tôi sẽ luôn tìm được niềm vui khi học nó.

Bài viết số 2: viết đoạn văn bằng tiếng Anh về môn Toán học

Dịch

Trong những môn học ở trường, tôi thích nhất là môn toán. Đây là một trong những môn học bắt buộc từ tiểu học đến trung học và thậm chí là đại học. Toán dạy chúng ta về những con số và phép tính. Học tốt toán mang lại cho chúng ta nhiều lợi thế. Làm toán giúp cải thiện não bộ. Hơn nữa, những người học toán suy nghĩ logic hơn. Có rất nhiều lĩnh vực có thể áp dụng toán như kinh tế, kĩ sư và cả trong buôn bán. Toán được cho rằng bắt nguồn từ người Hy Lạp cổ và phát triển đến ngày nay. Ở VN ngày càng có nhiều những nhà toán học hay thần đồng toán học như Ngô Bảo Châu. Bởi thế, người Việt Nam rất tự hào về điều đó. Theo tôi, mỗi học sinh nên học giỏi toán hoặc ít nhất là biết đến toán bởi vì con người đạt được rất nhiều thành tựu rực rỡ từ toán, cụ thể là trong xã hội hiện đại.

Bài viết số 3. Kể về môn học mà em yêu thích bằng tiếng Anh – môn Lịch Sử

Vocabulary:

  • Epic (adj): Có tính chất sử thi.
  • Majestic (adj): Tráng lệ, oai nghiêm.
  • Empire (n): Đế chế.
  • Revolution (n): Cách mạng.
  • Archaeologist (n): Nhà khảo cổ.

My favorite subject is the one that most students consider as boring, and it is History. A lot of my classmates even hate it since they have to remember a huge amount of information of people that they do not know. The textbooks are usually very thick, and they consist of events and people from a hundred or thousands of years from East to West. For me, those things are like the stories in the novels, but the difference is my textbooks are about true things. They tell me about the epic battles, the majestic kings and queens and their empires, the true meanings behind countless revolutions, the steps of humankind and many more. I feel like I am living the past just by reading books, and the textbooks are never enough for me. I love to collect historical books, and I always need to know a complete story about a certain event. For example, if I have a lesson about the discovery of America tomorrow, I will search online for more details that relating to it. It makes my teachers surprise sometimes, and most of them admit that it is very rare to meet a student who actually love and want to study History. People love to read fantasy books, but I choose to read about true events and characters. My friends learn the lessons by heart because they are forced to do that, but I remember them like my favorite stories. I want to be an archaeologist in the future, and my love for the past as well as History will company with me in that path.

Dịch:

Bài viết số 4: Nói về môn học yêu thích bằng tiếng Anh – môn Lịch Sử

I learn many subjects in school. But the one I enjoy learning is History.

History tells us how people lived ages ago. It also tells us how men had to struggle to make the world a better place to live. Many pupils, however, do not like to read History. They say that there are too many names and dates to remember. But they do not understand that if we do not know about the past, we can not understand the psent properly. In fact, only a study of History will make us realize that everything we do today is the result of what our grandfathers and others before them did in the past. So, History is the long story, we learn many interesting things.

I love history so much that i have a lot of history books in my house. Some day, i might even write a history book myself.

Bài viết số 5. Giới thiệu về môn học mà em yêu thích – môn tiếng Anh

Vocabulary:

  • Passion (n): Niềm đam mê.
  • Circumstance (n): Hoàn cảnh, tình huống.

Every day I have to study many different subjects at school, but my favorite one is English. I have been studying it since secondary school, and it still has been the subject that I spent most of my time for until now. At first I found it very difficult to remember the new vocabulary as well as grammars; however, I was lucky enough to have a teacher that gave me the way and the passion to study it properly. Instead of learning the words by repeating them, I try to use them frequently in certain sentences which relating to circumstances around me. Besides, I try to write my diary and other small stories in English so that I can learn to use the grammars. English is one of the main subjects at school, and many people have to study it to get a better job. Other subjects are what I need to learn, but English is the one that I can find joy in studying. It appears in many aspects of my life such as music, movies, books, or news. I can easily listen and get well to the American accent whenever I turn on the TV, and for me it is the easiest way to study. I know most of my classmates think that they will not meet Math, History, Chemistry or Physics once they graduate from high school. However, English is the one that will follow us forever, especially when we are reaching out to the world. I am so grateful that English is my favorite subject, and I will never lose the joy in studying it.

Dịch:

Bài viết số 6. Nói về môn học em yêu thích bằng tiếng Anh – môn Ngữ văn

Vocabulary:

    Gentle (adj): Nhẹ nhàng, dịu dàng.

Dịch:

Bài viết số 7: Bài viết tiếng Anh về môn học yêu thích – môn Ngữ văn

When going to school, there are many subjects; however I still like literature the most. First, literature plays an important role in both education and daily life. Literature is not limit to a subject to be learnt at school. Furthermore, this subject teaches human about several aspects of life. From the very first step, student learns to write, read as well as describe things and people. Moreover, literature teaches one to be a responsible citizen and likeable personality. Literature is more than a subject, it’s an art and it can be applied directly into life such as: journalism, editor. People are not born to learn this unique subject, it needs long time to exercise to master. Besides, when learning literature people not only know more works of art but also understand culture, tradition of each country. Literature is the mirror reflecting human and their lifestyle. Studying literature means learning the way to love and live a true life. All in all, with great benefits of literature, it is necessary for each society especially developing countries.

Bản dịch

Có rất nhiều môn học ở trường những tôi thích nhất là môn văn. Đầu tiên, văn đóng vai trò quan trọng trong học tập và đời sống. Văn học không chỉ giới hạn trong một môn học ở nhà trường mà rộng hơn nó dạy con người về mọi mặt của cuộc sống. Từ những bước đầu tiên, học sinh học viết, đọc và mô tả đồ vật. Hơn nữa, văn dạy chúng ta trở thành một công dân trách nhiệm và người có phẩm chất tốt. Văn học hơn cả một môn học, nó là một lĩnh vực nghệ thuật có thể áp dụng vào cuộc sống như: báo chí, kĩ năng viết. Con người không tự sinh ra để học môn này, nó cần thời gian luyện tập. Ngoài ra, khi học văn con người không chỉ biết về nghệ thuật và còn am hiểu về văn hoá, truyền thống của một quốc gia. Văn học là tấm gương phản ánh con người và lối sống của họ. Học văn có nghĩa là học cách yêu thương và sống cuộc sốg đúng nghĩa. Nói tóm lại, với nhiều lợi ích của việc học văn, nó thực sự cần thiết cho mỗi xã hội đặc biệt là các quốc gia đang phát triển.

【#5】Đề Thi Nói Tiếng Anh Lớp 7 Học Kì 1 Năm Học 2021

Topic nói học kì 1 tiếng Anh lớp 7 kèm hướng dẫn

  • Part I: Giới thiệu bản thân – Introduce about yourself
    • Topic 1: Talk about your favorite hobby
    • Topic 2: Describe something that you do to stay healthy
    • Topic 3: Talk about how to contribute to community activities
    • Topic 4: Talk about music and arts
    • Topic 5: Talk about your favorite food or drink and how to make it
    • Topic 6: Talk about a historic place you have known
    • Topic 7: Tell about a famous person

Part I: Giới thiệu bản thân – Introduce about yourself

Talking about some personal information

– Name

– Age

– Class/ School

– Family members

– Your leisure activities

Good morning/ afternoon, my dear teachers/ examiners.

– My full name is ………………………………………………… I am 14 years old and I am a student in class 8… in ………….. Secondary School. In my free time, I like listening to English music, reading books and chatting online with my friends.

– My topic is number ……….., talking about………. Now I would like to start my topic.

Topic 1: Talk about your favorite hobby

Using the below cues:

– Name of the hobby.

– When you started it.

– Who do you share it with.

– How you do this hobby.

– Feelings about the hobby.

I have many hobbies such as reading, traveling, playing sports, watching TV, swimming… But I like reading books best. I often reading books whenever and wherever I can. For examples at weekends, on holidays or before going to bed…

When I was a kid, my mother used to tell me a story before I went to bed. The stories were so interesting that always felt they weren’t enough. So I began to read books by myself.

I always lose myself in the interesting stories. I enjoy reading very much, because books bring me a colourful and limitless world. In the past years, most of my knowledge has been obtained from books. Books can also teach me how to be a good person. Books even can solve many problems for me. I will read more good books to improve myself.

Reading has become a part of my life. Everyday, I spend some time reading books, newspapers and magazines. I have great fun in reading. I love reading!!

Topic 2: Describe something that you do to stay healthy

Using the below cues:

– What this activity is

– When you do it

– How long you do it every day/How often you do it.

Staying healthy is the most important in our life. There are a lot of activities for us to stay healthy. For me, I usually swim in the river in front of my house. I often swim with my father every afternoon .I swim about 2 hours every day. Swimming help me relax after working hard and it also helps me have a good heathy. I like swimming very much because I want to be a swimmer.

Now I would like to tell you something about my health. I am modern child and like many other children, I don’t have good health. I eat a lot of fast food and drink too much soft drink every day. I usually play computer games and get online to chat with friends very often. I don’t join outdoor activities so I am getting fat day by day. I think it is time to pay attention on my health. I should do more exercise and take outdoor activities to improve my health. I should also eat more fruit, vegetables and eat less junk food. besides I have to play less computer games and shorten my online time. I think I will have a good health in the future. That’s the end of my topic. Thanks for listening.

Topic 3: Talk about how to contribute to community activities

What do the people in your local community need? What can you do to help?

  • Talk something about the people in your local community (life, need…)
  • Talk about 3 or 4 volunteer activities you or your friends can do to help them
  • Talk about your feelings and future

Now I would like to tell you about my local community. I live in An Thanh Village. It is not a very rich neighborhood, so there are a lot of poor people who need to be helped. They live in very old houses and don’t have enough food to eat and don’t have enough warm clothes to wear. They have to work hard to earn only a little money a day. Their life is so pity, so their children can’t go to school. My friends and I have made a plan to raise money for those poor people. We are collecting old clothes for them, too. Besides, we also give lessons to the poor children 3 times a week and at weekend. We hope to help them overcome such hard periods and they will be able to have a better life in the future. That’s the end of my topic. Thanks for listening.

Topic 4: Talk about music and arts

How can music and art help you at school and in your life?

  • Talk about the importance of music and art in your life.
  • Talk about 3 or 4 things music and art helping you
  • Your feelings and future

Hi! Everybody. Many people listen to music and see art every day. I do too because music and art play an important role in our life. Art makes this world look more beautiful and music can heal our soul and make us happier. When you have trouble in your live or work, just listen to your favorite songs and watch something beautiful around us and then you will feel better and can overcome difficulties more easily. Even when you are lonely, music and art can be good friends of you. That’s why we all love music and art.That’s the end of my topic. Thanks for listening.

Topic 5: Talk about your favorite food or drink and how to make it

  • Name your favorite food or drink.
  • Talk about the appearance , taste and ingredients
  • How to make it.
  • Your feelings and future

Hi! Everybody. What kinds of foods do you like? My favourite food is Pho. Pho is the most popular food among the population and it plays an importance thing in the spirit of Vietnamese people, especially the people who live in Ha Noi. Anyone feels hungry in a short time in the morning can also enjoy a bowl of hot and spicy Pho to fill their empty stomach. Have many Pho but there are two main kind of Pho: Pho with beef and Pho with chicken. The ingredients of Pho are rice noodles and broth which is generally made by simmering bones, fried steak charred onion and spices, it takes several hours to ppare. When people eat Pho they can add some kind of thing such as chilli, pepper,…I love Pho very much so I can eat it everyday without boring. I’m sure that you do it, too. Wherever in Vietnam, Pho is special food. That’s the end of my topic. Thanks for listening.

Write a paragraph about popular foods or drinks in your neighbourhood

Topic 6: Talk about a historic place you have known

  • Talk about the name, address and surroundings
  • Talk about its history
  • Talk about facilities or scenery in it
  • Your feelings and future

Now I would like to talk about Long Tuyen village.

This is an old village in the south of Can Tho City, including Binh Thuy, An Thoi, Long Tuyen and Long Hoa . The village is a destination that attracts many tourists not only because of its beautifully natural scenery, but also the cultural relics that remains after hundreds of years. The architecture and culture in Long Tuyen is very unique because it is the combination of various cultures from Western to Eastern, including Chinese, French, American, Cham and Japanese. This place also possesses six of 18 national relics in Can Tho, including famous locations such as Binh Thuy Temple, Nam Nha Pagoda or Binh Thuy Old House. Moreover, the Ky Yen Festival takes place here. It can be said that Long Tuy village is a rare destination that contains various typical characteristics of the culture in this region, and for sure it is a pity if you miss this destination in your travel. That’s the end of my topic. Thanks for listening.

Topic 7: Tell about a famous person

  • Who this person is.
  • How you know about this person.
  • What this person is famous for.
  • Why you are interested in this person.

【#6】6 Đề Thi Học Kì 1 Lớp 9 Môn Tiếng Anh Năm 2021

Tổng hợp Đề kiểm tra tiếng Anh lớp 9 học kì 1 có đáp án

6 Đề thi học kì 1 lớp 9 môn tiếng Anh có đáp án

Đề thi tiếng Anh 9 học kì 1 có đáp án – Đề số 1

A. reserved

B. friendly

C. official

D. quiet

A. To make

B. Made

C. Making

D. Make

A. Administrative

B. Administration

C. Administrator

D. Administer

A. Should equip

B. Would be equiped

C. Equiped

D. Would equip

5. Nam didn’t chúng tôi find more information the course.

A. What

B. Where

C. why

D. while

A. didn’t used to transport

B. Didn’t used transport

C. didn’t use to transport

D. used to transport

A. Structure

B. Fortress

C. Complex

D. limestone

A. Themselves

B. Them

C. Their

D. Themself

9. It chúng tôi They are quieter and cheaper than taxi.

A. said

B. Are said

C. Is said

D. Say

A. Bare-footed

B. Played around

C. Playing around

D. On foot

11. Mary asked me Where I…………………from

A. Coming

B. come

C. To come

D. came

A. Don’t have

B. Didn’t have

C. Didn’t had

D. Doesn’t have

A. Culture

B. Seniority

C. Generation

D. Tradition

14. Tom ”Thanks for the nice gift’ Daisy

A. I am glad you like it

B. You are welcome

C. I myself don’t like it

D. I’m happy

A. Radio

B. Computer

C. Loudspeaker

D. Television

16. Traditional craft has chúng tôi generation to generation

A. Passed

B. passed down

C. pass

D. Been passed down

17. My mother doesn’t work ………………….. Saturday

A. On

B. in

C. At

D. for

18. It is chúng tôi long bay was recognized as a word Heritage site by UNESCO

A. Knew

B. To know

C. known

D. knowing

II . Choose the word whose underline part is pronounced differently from the others.

III .IV. Read the passage, and choose the best answer. Choose a word in each line that has different stress pattern.

Good manners are a treasure to the people who possess them, as well as to the community they live in. Manners are taught, learnt, and passed from generation to generation.

Fortunately, many of these values have been well pserved. They have contributed to making the unique Vietnamese culture, and strengthening our society.

A. of great value

B. of the community

C. traditional

D. only for the old

24. What was a boy’s main duty?

A. to respect seniority

B. to support his family

C. to do housework

D. to share good things

A. deny their mistake

B. admit their mistake

C. keep it a secret

D. be punished

26. What contributed to making the unique Vietnamese culture?

A. tradition

B. generations

C. good manners

D. seniority

A. people who possess good manners

B. what bad manners children in the past had

C. the pservation of bad values

V. Read the passage and choose the best answer.

D. good manners and their value

VI. Write the complete sentences, using the the words/ phrases given.(1m)

Listed as a World Heritage Site in 1999, Hoi An is the (28) ………………… main port of Viet Nam dating back to the 16th century. Today, most of its historic (29)……………………. have been pserved as landmarks. There are many things you can do there. For example, you can walk down the streets, (30) ……………………. by the atmosphere of times gone by. You should (31)…………… the town during the full moon, when the shop owners turn off the lights and decorate the streets with candle lanterns. You can also take a sampan ride down the Song Do River, hunting traces of foreign traders such as the Japanese, Chinese, and Dutch who made Hoi An a centre of (32) chúng tôi old Viet Nam.

33. I / suggest/ that/the government/ limit/ the number / daily visitors.

34. She/ wish/she/ can/communicate/ her pet.

35. didn’t/young people/ use to/ in / computer games / the past/ play /

36. Viet Nam/reported/ the /Thien Duong/ it is/ longest cave/ in /that/is/

33. I suggest that the government should limit the number of daily visitors.

34. She wishes she could communicate with her pet.

35. Young people didn’t used to play computer games in the past.

36. It is reported that Thien Duong is the longest cave in Viet Nam.

Question I: Choose the word that has the underlined part pronounced different from the other (1pt) Question II: Choose the best answer (2pts)

Đề thi tiếng Anh học kì 1 lớp 9 có đáp án – Đề số 2

1. The ao dai is usually made of a light……………..

A. cotton

B. design

C. symbol

D. material

2. They…………….. in Hue…………….. a long time.

A. were living/ for

B. were living/ since

C. have lived/ for

D. have lived/ since

3. These plants ……………………………. for animals’ food.

A. can grow

B. can be grown

C. have grown

D. grow

4. Japanese people usually wear kimonos on special …………………….

A. occasions

B. times

C. situations

D. places

5. He used to ……………………………………………… to school by his mother.

A. take

B. taking

C. taken

D. be taken

6. They wish they ………………………… a new house now.

A. have

B. had

C. will have

D. would have

7. It rains heavily, …………………………………. I can’t go to the movies with you.

A. and

B. but

C. because

D. so

8. He asked me where I ………………………….. the next day.

A. go

B. went

C. will go

Question III: Using the correct tense of the verbs to complete the sentences. (2 pts)

D. would go

1. Lan (eat)……………………………………………………..dinner when his friend called.

2. She rarely (get) ……………………………………… home before six o’clock.

3. We (not/ begin) …………………………. to study for the test yet.

4. They (see) ………………………………………………………… this movie before.

Question IV: Use the words given to fill in the blanks. There is one extra word that you do not need to use (2 pts) down – air – quickly – about – save – dirty – important – pollute – grow

5. My friend is a writer. She (write) ………………………………………. many books.

Question V: Rewrite each sentence, beginning as shown (2 pts)

We all are destroying the Earth. The seas and rivers are too (1) …………………….. to swim in. There is so much smoke in the (2) ………………………….. that it is unhealthy to live in many of the world’s cities. In one well-known city, for example, poisonous gases from car (3) ……………………….. the air so much that policemen have to wear oxygen masks. We have cut (4)……………………. so many trees that there are now vast areas of wasteland all over the world. As a result, farmers in parts of Africa can not (5) ……………………. enough to eat. In certain countries in Asia there is so little rice. Moreover, we do not take enough care of the countryside. Wild animals are (6) ……………………….. disappearing. For instance, tigers are rare in India now. Because we have killed too many for them to survive. However, it is not so simple to talk (7) ………………………… the problem. We must act now before it is too late to do anything about it. Join us now. (8) chúng tôi Earth.

1. He can’t pass the examination.

2. She asked me “Where do you live?”

3. Mai has lived in Hanoi since she was 10.

4. They can’t speak English fluently.

1. The key to fluency in studying a foreign language is practice. 1…………

2. Advanced learners needn’t practice. 2…………

3. Some English learners find listening and writing the most difficult skills. 3…………

4. A learner can’t speak well even though he knows a lot of grammar rules and has a large vocabulary. 4…………

Question I: Choose the word that has the underlined part pronounced different from the other (1pt)

Đáp án Đề thi tiếng Anh học kì 1 lớp 9

Question II: Choose the best answer (2pts)

1. B; 2. B; 3. A; 4. D;

Question III: Using the correct tense of the verbs to complete the sentences. (3 pts)

1. D; 2. C; 3. B; 4. A; 5. D; 6. B; 7. D; 8. D;

1. was eating; 2. gets; 3. haven’t begun; 4. have seen;

Question IV: Use the words given to fill in the blanks. There is one extra word that you do not need to use (2 pts)

5. has written; 6. takes;

Question V: Rewrite each sentence, beginning as shown (2 pts )

We all are destroying the Earth. The seas and rivers are too (1) dirty to swim in. There is so much smoke in the (2) air that it is unhealthy to live in many of the world’s cities. In one well-known city, for example, poisonous gases from car (3) pollute the air so much that policemen have to wear oxygen masks. We have cut (4) down so many trees that there are now vast areas of wasteland all over the world. As a result, farmers in parts of Africa can not (5) grow enough to eat. In certain countries in Asia there is so little rice. Moreover, we do not take enough care of the countryside. Wild animals are (6) quickly disappearing. For instance, tigers are rare in India now. Because we have killed to many for them to survive. However, it is not so simple to talk (7) about the problem. We must act now before it is too late to do anything about it. Join us now. (8) Save the Earth.

1 He wishes he could pass the examination.

2 She asked me where I lived.

3 She started living in Hanoi when she was 10.

4 They wish they could speak English fluently.

Đề tiếng Anh lớp 9 học kì 1 có đáp án – Đề số 3

Choose one word whose underlined part is pronounced differently from the others. B.LANGUAGE FOCUS. Question I. Write the correct form of the verb in each bracket.

A. PRONUNCIATION.

A. before

B. after

C. since

D. for

A. in

B. at

C. to

D. on

A. so

B. because

C. for

D. as

A. have

B. having

C. had

D. to have

A. did they

B. didn’t they

C. did it

Question chúng tôi the correct form of the words given in brackets.

D. did they

1.Who was paper invented by?

2.What is paper made from?

3.Where is paper from Britain exported to?

4.What is the passage about?

1.Lan cannot visit her pen pal in Malaysia.

2.”Don’t stay up so late”, my father said.

3.We repainted the house last week.

4. Karen plays the piano very well, doesn’t she?

5.You must do this exercise carefully.

1. My cousin / is / used to / wear / casual clothes.

2.The computer / not / work, / he / took / it back / the shop.

3. He asked / if / I / be / free / that night.

ĐÁP ÁN

4. In Vietnam, water puppets / make / of wood.

A. PRONUNCIATION.

1.It/ Paper was invented by the Chinese.

2.It/ Paper is made from wood.

D.WRITING. Question I.Complete the second sentence so that it has the similar meaning to the first one.

3.It/ Paper from Britain is exported to South Africa, Australia and many other countries.

4.It/ The passage is about paper/ papermaking.

1.Lan wishes she could visit her pen pal in Malaysia.

2.My father told me not to stay up so late.

3.The house was repainted last week.

Question II.Complete the sentences, using the words given.

4.Does Karen play the piano very well?

5.This exercise must be done carefully.

1.My cousin is used to wearing casual clothes.

2.The computer did not work, so he took it back to the shop.

3.He asked me if I was free that night.

I. Find the word which has a different sound in the part underlined. II. Choose the word which has a different stress pattern from the others. III. Choose the best answer A, B, C or D to complete the sentences.

4.In Vietnam, water puppets are made of wood.

Đề thi học kì 1 tiếng Anh 9 có đáp án – Đề số 4

A.groups

B.teams

C.bands

D.generations

A.popular

B.common

C.shared

D.obvious

A.appciation

B.value

C.importance

D.increase

A.join

B.contact

C.connect

D.relate

A.systems

B.sets

C.methods

D.routes

A.certain

B.surprised

C.pleased

D.convenient

A.fun

B.glad

C.relieved

D. easy

A.most of

B.almost

C.nearly all

D.hardly ever

A.because

B.due to

C.despite

D.for

A.spend

B.spent

IV. Fill in each blank in the passage with the correct word from the box. There are some extra words. thickness; souvenirs; fashion; interest; foreigners; demand; footwear; soldiers;

C.had spent

V. Combine the following sentences by completing the second.

D.would spend

21. Family members care for each other. It is essential for that.

22. Families are the place where we learn values, skills, and behavior. We are aware of that.

23. Parents should guide their children into the world outside the home. It is certain about that.

24. Strong families have a sense of loyalty and devotion toward family members. We are conscious of that.

VI. Choose the word or phrase among A, B, C or D that best fits the blank space in the following passage.

25. The family is a place of shelter for inpidual family members. It is sure about that.

Street Food Shoulder Poles on Saigon streets

Street food shoulder pole is familiar with Saigon people throughout many years. Nowadays it has become a special thing that makes travelers curious. In small areas of District 1 and District 3, we could count more than 100 vendors who earned money using shoulder poles. A shoulder pole, also called a carrying pole, is a yoke of wood or bamboo, used by people to carry a load. The vendors put their goods in two baskets from each end of the yoke.

In the downtown, we can meet young women with their shoulder poles. The baskets are covered with plastic wrap carefully to protect the foods from the street dust. In a tight space of one basket, she could mix the ingredients and bake the cake on a small charcoal which was defended by carton. The ready cakes were put in other basket.

In the morning or evening, on rainy or sunny day,Saigon streets are marked by shoulder poles of people from different regions of the country, which has become a unique part of Saigon. It has been said that it isn’t hard to live in Saigon if you work hard. With the carrying pole on shoulders, the vendor has turned it into a “store”. The reason is very simple, they don’t have enough money to open a real store. Every day these women continue their journey through Saigon streets under the sun and the rain, selling cheap things or street foods to earn money and feed their children.

A. is a bar made of wood or bamboo

B.used to be called a carrying pole

C.is the connection between wood and bamboo

D. is used to put goods on street vendors’ shoulders

A.a way for passers-by to have food

B. a characteristic of District 1 and 3

C. used to make foreign travelers curious

D.used by street vendors to carry things

A.street vendors can bake cakes there

B.they can contain enough things to serve some customers

C.the two baskets have the same function

D.they can be protected from dust

A.they can help street vendors to sell many things without a store

B.women are marked by unique shoulder poles from different regions

C.it is a way for street vendors to carry goods around the streets

D. street vendors can support their families with the help of shoulder poles

ĐÁP ÁN

C.something that connects two things or people, usually in a way that limits freedom

16 – soldiers

17 – demand

18 – fashion

19 -footwear

20 – thickness

21 – It is essential for family members to care for each other.

22 – We are aware that Families are the place where we learn values, skills, and behavior.

23 – It is certain that Parents should guide their children into the world outside the home.

24 – We are conscious that Strong families have a sense of loyalty and devotion toward family members.

25 – It is sure that the family is a place of shelter for inpidual family members.

26 – C; 27 – B; 28 – C; 29 – C; 30 – D; 31 – D; 32 – A; 33 – B; 34 – C; 35 – B

Question 1: Supply the correct forms of the verbs in brackets.

36 – D; 37 – D; 38 – C; 39 – B; 40 – D

Đề thi học kì 1 tiếng Anh lớp 9 có đáp án – Đề số 5

1. They (see) to go out three times a day.

2. Passengers (travel) on this bus bought their tickets in books.

3. Writing many letters (make) her happy.

4. Do you hear someone (cry) softly in the next room?

5. I (have) my house (paint) . That’s why there is all this mess.

6. Either my sister or I (be) going to visit our uncle.

Question 2: Use the correct form of the words in brackets to complete sentences

7. The Nile (flow) into Mediterranean.

8. If only I (have) money with me, I (lend) you some.

1. Bell experimented with ways of transmitting chúng tôi a long distance. (speak)

2. The tiger wanted to see the farmer’s …………. (wise)

3. The scouts do the chúng tôi (volunteer)

4. Nowadays, scouting is popular ……………. (world)

5. The scouts also help the chúng tôi street children, (old)

6. We’re very impssed by the chúng tôi your town’s people. (friend)

7. I must clean this …………..floor. (dirt)

8. It was chúng tôi to write down the address. (fool)

Question 3: Choose the best answer (a, b, c or d) for each space

9. Is it possible to ………between a hobby and an interest? (distinct)

10. Thousands of people have been chúng tôi the war (home)

There has been a revolution in the world of newspapers. Not many years ..1….., newspapers were being produced using techniques unchanged for ..2.. hundred years.

The journalists gave their stories to a typist, who ppared them for an editor, who passed them on…3… the printer. The printer who was a ..4…. skilled man, set up the type. ……5… was then collected to make the pages. When the pages were complete, the printing machines could be…6…….

Question4: a) Change these sentences into passive voice

Nowadays what …7…..? The journalists type their stories into a computer. The …8 ….. checks their spelling, plans the page, shapes the articles. When the pages are ready, another computer may control the printing.

……..9.. can be no doubt about it., producing a newspaper in an entirely different ..10…….now

1. They make these artificial flowers of silk.

2. He has spelt this word wrongly

3. How do people learn English?

b) Change the following sentences into reported speech

4. Who looked after the children when you were away?

5. They used to drink beer for breakfast in England years ago.

1. “Listen to me and don’t make a noise,”said the teacher to his students.

2. “I’m tired of eating fish ” said Mary to Helen.

3. “Let me help you make the sandwiches,” Lan offered.

Question 5: a/ There is a mistake in the sentence. Find the mistakes and correct it.

4. “You must do your homework everyday,” said Mrs Hoa to us.

5. “There isn’t much rain in the south of the country,” said Peter.

1. Peter and Tom plays tennis every afternoon with Mary and me

2. Rita enjoyed to be able to meet some of her old friends during her vacation.

3. Because they had spent too many time considering the new contract, the students lost the opportunity to lease the apartment.

b/ Fill in the blanks with a suitable ppositions.

4. Could you mind telling me the way to the nearest restaurant.

5. It spent a long time to travel to the skiing resort but in the end we got there.

1. My parents are tired ……….living in the city.

2. Jackson was late because he was not aware chúng tôi time

3. Three prisoners escaped chúng tôi prison in May

Question 6: a) Combine the sentences below, using the words in brackets.

4. Measuring money must be very difficult to carry………..

5. Take an umbrella with you. It will save you ……..getting wet on the way home.

1. Mr brown feeds the chicken. He collects their eggs. (not only……. but also)

2. He didn’t say any word and left the house (without)

3. He had stolen a gold watch. He was sent to prison. (for)

b/ Use the following sets of words and phrases to write complete sentences.

4. She came home early so that she might have plenty of time to cook dinner. (to)

5. Lan has a nice voice. Everybody likes it. (such …..that)

1. My uncle/ give up/ smoke / one year.

2. The noise / the traffic/ pvented /me/ go to sleep/

3. Look! / sun / set / mountains

Question 7: Complete the second sentence with the same meaning.

4. In my life/ I / never be/ Pac Bo Cave.

5. It/ rain /./ I’d like / stay here / until / rain / stop.

1. He said: “We must have a party to celebrate this” (He said that ………………..

2. I’m on the tenth page of the letter I’m writing So far I ……………………..

3. Minh last wrote to his pen pal five months ago. (Minh hasn’t ………………

4. They usually wore jeans when they were young. (They used…………….

5. We couldn’t go to school this morning because of the heavy rain. (Because ……………

6. Practice speaking everyday or you can’t improve your English. (If ……….

7. Hard work is the secret of passing your exam So long as………………………..

8. You do not have to pay for elementary education in Viet Nam.

Elementary education ……………………….

Question 1: Supply the correct forms of the verbs in brackets.

9.He was a fool to say that It is…………………………………..

10.Living in the city is exciting Some people find …………………………

1. are seen 5. am having – painted

2. travelling 6. am

Question 2: Use the correct form of the words in brackets to complete sentences

3. makes 7. flows

4. crying 8. had – would lend

1. speech 6.friendliness

2. wisdom 7. dirty

3. voluntary 8. foolish

Question 3: Choose the best answer (a, b, c or d) for each space

4. worldwide 9. distinguish

Question 4: a) Change these sentences into passive voice

5. elderly 10. homeless

1. c; 2.d; 3.a; 4.d; 5. c; 6. b; 7. d; 8. a; 9. b; 10. c;

1. These artificial flowers are made of silk

2. This word has been spelt wrongly by him.

3. How is English learnt?

b) Change the following sentences into reported speech

4. Whom were the children looked after when you were away by?

5. Beer used to be drunk for breakfast in England years ago.

1. The teacher asked his students to listen to him and not to make a noise.

2. Mary said to Helen that she was tired of eating fish.

3. Lan offered to help me make the sandwiches.

VOCABULARY AND GRAMMAR I. Circle the word whose main stressed syllable is different from that of the others.

4. Mrs Hoa said we had to do our homework everyday.

Đề thi học kì 1 Anh 9 có đáp án – Đề số 6

2. A. traditional B. fashionable C. convenient D. compulsory

1. I wish today ……………. my birthday.

A. am

B. is

C. are

D. were

2. This book ……………. in 2000.

A. wrote

B. is written

C. has written

D. was written

3. What do you use the Internet for? – …………….

A. Get information.

B. Be got information.

C. To get information.

D. Be getting information.

4. You should practise ……………. English with your classmates.

A. to speak

B. speak

C. being spoken

D. speaking

5. Buddhists often go to……………. to pray.

A. pagoda

B. church

C. park

D. mosque

6. The unit of currency in Cambodia is the …………….

A. dollar

B. peso

C. baht

D. riel

7. Everything is O.K, …………….? – Of course.

A. is it

B. isn’t it

C. are they

D. aren’t they

8. There ……………. be a market here.

A. used to

B. is using to

C. use to

D. is used to

9. I ……………. English since 2014.

A. learn

B. have learned

C. am learning

D. learned

10. It was very hot, ……………. I opened all the windows.

A. because

B. but

Key: 1. D 2. D 3. C 4. D 5. A 6. D 7. B 8. A 9. B 10. C READING I. Choose one of the words given to fill in each gap.

C. so

Key: 1. news 2. and 3. well-drawn 4. editor II. Read the article about doing homework. Answer the questions. Doing homework

D. when

The Daily Sun is a very good newspaper. It has all the latest (1) ………………… and there is also an excellent sports page with well-written (2) ………………… interesting reports of football and hockey matches. The middle pages contain two crossword puzzles and some very (3) ………………… cartoons of famous people and events. Finally, there are always interesting letters to the (4) …………………

It is a good idea to start your homework early. If you can do it before your evening meal, you will have more time later to do things that you enjoy, like talking on the phone. It is also better to do homework as soon as possible after the teacher has given it to you. Then, if the homework is difficult and you need time to think about it, you will still have time to do it.

Always turn off your mobile phone and the television when you are doing homework. You will work a lot faster without them. Make sure you have a quiet place to work, with enough light and a comfortable chair.

Questions:

1. Is it good to do homework late or early?

2. When is it better for us to do homework?

Key: 1. It is good to do homework early. 2. It is better for us to do homework as soon as possible after the teacher has given it to us. 3. Because we will work a lot faster without them. 4. Students’ ideas. Ex: Yes, I do. Because doing homework helps me revise lessons effectively. WRITING I. Complete the second sentence with the same meaning.

3. Why do we have to turn off our mobile phone and the television when we are doing homework?

4. Do you enjoy doing your homework? Why? Or why not?

1. We should plant trees around the school yard.

2. I don’t have a laptop

3. “Are you using my pencil, Ba?”, Hoa said.

4. Study hard or you’ll fail the exam.

5. I can’t speak English well.

6. “Where do you live ? ” Nam asked his teacher

7.”I will go to my village next year” Mr. Nam said.

Key: 1. 2. I wish I had a laptop. 3. Hoa asked Ba if/ whether he was using her pencil. 4. If you study hard, you’ll pass/ won’t fail the exam. 5. I wish I could speak English well. 6. Nam asked his teacher where he/ she lived. 7. 8. My brother is interested in playing soccer every morning. Mr. Nam said he would go to his village next year. Trees should be planted around the school yard.

8. My brother likes playing soccer every morning.

【#7】Hướng Dẫn Tổ Chức Kiểm Tra Kỹ Năng Nói Tiếng Anh Cho Học Sinh Khối Lớp 6, 7, 8, 9 Năm Học 2021

KHỐI LỚP 6, 7, 8, 9 NĂM HỌC 2021-2018

Thực hiện theo tinh thần Công văn số 5333/BGDĐT-GDTrH ngày 29/9/2014 của Bộ GD&ĐT, Công văn số 1173/S GD&ĐT-GDTrH ngày 20/10/2014 của Sở GD&ĐT Bắc Giang về việc triển khai kiểm tra đánh giá theo định hướng phát triển năng lực môn tiếng Anh cấp trung học từ năm học 2014-2015( đã gửi kèm CV hướng dẫn thi học kỳ) và Công văn 1176/SGD-GDTrH ngày 27/11/2017 của Sở GD&ĐT về việc hướng dẫn kiểm tra học kỳ I năm học 2021-2018, Phòng GD&ĐT hướng dẫn các trường thực hiện các nội dung sau :

1. Tổ chức kiểm tra kỹ năng nói cho tất cả học sinh khối lớp 6, 7, 8, 9 học theo Chương trình thí điểm (10 năm) và không thí điểm (7 năm) với các trường trên địa bàn thành phố.

2. Các đơn vị chủ động phương án tổ chức thi, thời gian thi; có thể tổ chức cùng buổi thi học kỳ, tổ chức một buổi riêng hoặc tổ chức kiểm tra nói từ ngày 22/12/2017 đến ngày thi học kỳ theo hình thức sau:

– Học sinh chuẩn bị (khoảng 3 đến 5 phút).

Theo cách tính điểm được hướng dẫn trong công văn 1173/SGDĐT-GDTrH.

Điểm bài thi học kỳ = (Bài kiểm tra viết x 3+ điểm nói)/4 .

TOPICS GỢI Ý ĐỐI VỚI KHỐI LỚP 6 Topics for speaking test (TIENG ANH LOP 6)

– What’s your full name?/ Tell me your full name

– Which class are you in?

– Are you ready for your speaking test?

I. Talking about your school II.Talking about your favorite room in your house III. Describe one of your best friends IV. Talking bout your neighborhood V. Talking about a famous place you know/ visit VI. Talking about your Tet holiday SPEAKING TOPICS AND QUESTIONS FOR GRADE 6 (THI DIEM)

1. Describe your first day at school.

2. What do you do on a typical school day?

3. Describe the school things you often bring with you.

4. Describe your first day at school.

5. Talk about your school and what you think it is special to you.

6. Describe you home.

7. Use a picture of a house and describe it.

8. Describe your room.

9. Draw your dream house and describe it.

10. Use the pictures on page 46, Students’ Book. Choose one and say if you like it or not.

11. Talk about your close friends.

12. Describe your parents (brothers/sisters etc…)

13. What are your plans for this weekend?

14. Tell about how you can improve your study.

15. What are your plans for the coming holiday?

16. Choose a picture of a small town or city and describe it.

17. Talk about your home town.

18. Talk about your dream town.

19. Tell about a city or town you want to visit and why.

20. Compare town and city and life there.

21. Choose a landmark (local or national) and describe it.

22. Use pictures of famous landmark around the world and describe them.

23. What are the things you take with you when travelling and why?

24. Choose three places and compare them.

25. Talk about the place you want to visit very much.

26. Tell about holidays and festivals in your home town.

27. Tell about a festival in Viet Nam that you like.

28. What are your activities for Tet holidays?

29. What will you do to ppare for Tet?

30. Do you know any New Year celebrations in other countries, if yes tell about one, if no say what you want to know about them.

31. What is on today? Talk about some of the TV programs that you like.

32. How much time do you often spend watching TV? Talk about when, and what you watch.

33. Talk about a program on TV last week that really interested you.

34. Would you like to stay indoors and watch TV or to go out and play some game? Say briefly why.

35. What are some of the jobs at a television station? Would you like to do a job there or not? Why?

36. Describe the sport facilities at your school. If they are not as you expect, describe what you want them to be.

37. What sport(s) do you like? Describe some of the rules of that sport.

38. What sport(s) do you play? Describe some of the rules of that sport.

39. If you could be a famous sportsman, who would you like to be? Why?

40. What kinds of sports do you like, team or inpidual one? Why?

41. Using a picture of a landscape, describe it.

42. What are the famous places in the world you would like to visit? Say briefly why.

43. What are the places away from home that you have been to? Tell something about them.

44. Where would you like to visit most in your neighbouring country? Why?

45. You are visiting a foreign city, use your imagination and tell your friends about things you have done, places you have visisted and what you are going to do next.

46. Describe what your future house may be like.

47. What will be the strangest appliance in the future house and why?

48. Where will you live in the future and why?

49. What will your ideal house in the future be like? Describe it.

50. What will be the most important appliances in your future house? Why?

51. What are the people’s activities that can protect or harm the environment? What do you think you can do to protect the things around you?

52. Do you recycle anything? Descibe it, if not anything, say why.

53. What is the biggest environmental problem in your neighbourhood? What has been done and what hasn’t been done to solve the problem?

54. What are the things we can do to go “green”? Describe some of them.

55. If you are the psident of your school environmental club, what are the things you will do?

56. What can a robot do to help in the house or at school?

57. What can robots look like in the future? Why?

58. What are the things that robots will be able to do in the future in your opinion?

59. Describe your ideal robot if you can build one.

60. Do you think machines will replace people in the future? Why or why not?

PHIẾU ĐIỂM GỢI Ý ENGLISH SPEAKING TEST

【#8】Đề Thi Nói Môn Tiếng Anh Lớp 6 Học Kì 1 Năm Học 2021

* Tham khảo đề cương ôn tập Từ vựng – Ngữ pháp học kì 1 tiếng Anh 6 mới nhất có đáp án: – Đề cương ôn tập tiếng Anh lớp 6 học kì 1 có đáp án

Đề cương thi nói tiếng Anh học kì 1 lớp 6

  • Part I: Introduce about yourself.
    • Topic 1: Talk about my dream school
    • Topic 2: Describing your school
    • Topic 3: Talk about my house
    • Topic 4: Talk about my best friend
    • Topic 4: Talk about my neighborhood
    • Topic 5: Talk about the place you want to visit
    • Topic 6: Talk about Tet activities and traditions

Part I: Introduce about yourself.

Talking about some personal information

– Name

– Age

– Class/ School

– Family members

– Your hobby

Good morning/afternoon, my dear teachers.

My name is ………………………………………………… I am ………. years old and I am a student in class …….. in Vinh Thanh Town Secondary School. I am very sociable, humorous and helpful. My topic is number ……….., talk about………. Now I would like to start my topic.

Hello every one!

Today I would like to tell you about my dream school.

My dream school is not very big but modern. It is in the countryside and it is a boarding school for boys and girls. There are 15 classes and 50 teachers. The teachers and students are very friendly and helpful. There is a swimming pool, a workshop, a lab, 2 computer rooms, a greenhouse and a library as well. there is also a big play ground for us to study PE and play sports. We can study in the morning and join the Music, Art, or Sport Clubs in the afternoon. There is no homework so we won’t worry about it anymore. THAT’S THE END OF MY TOPIC. THANKS FOR LISTENING

Topic 2: Describing your school

This is my school. Its name is Dich Vong Hau secondary school. It’s on Dich Vong Hau street. It’s very beautiful and big. There are twenty classrooms in my school. My school has two hundred fifty students and thirty five teachers. Student in my school are very good. They come from around Dich Vong district. Our teacher are friendly and kind. At school, I learn many subject such as: English, Math, Art ,… .I like English best because it’s very entertaining and important for my further education. At break time, I and my friends have a lot of funny activities such as skipping rope, playing hide-and-seek, and so on. Each day at school is a happy day. I love my school very much .

Bài viết tiếng Anh về trường học

I live in a small house in the countryside. It is a beautiful house with a front yard and a small garden full of vegetables and flowers. My house has four rooms: a living room, 2 bedrooms and a kitchen with the toilet. There is a smart TV, a sofa with 2 armchairs, a bookshelf and a cupboard in the living room. The kitchen is modern with a dishwasher, a washing machine, a fridge, a gas stove, a cooker and a microwave. I like the living room most because my family always get together in the evening after dinner. I love my house very much and want to live in my house forever. THAT’S THE END OF MY TOPIC. THANKS FOR LISTENING.

I live in a small house with my family in the countryside. It looks quite old but I like it. There is a living room, a kitchen, a bath room and two bedrooms. In each room, there is an own unique design. In front of my house there is a small yard to grow vegetables and many type of flowers. I live here with my parents and my sister. I love my house because it is always fresh and comfortable.

I have a lot of friends. Of all my friends, Truc Mai is the one I like to spend my time most. Truc Mai is 12 years old and studies in class 6A1 in Vinh Thanh Town secondary school. She lives with her parents and her elder sister, Huynh Mai. Truc Mai is tall and slim and has short black hair. She is generous, outgoing, helpful and confident. She often helps her friends and me to do the homework, so we love her very much. Y, Thu, Tuyen and Ty are her close friend. THAT’S THE END OF MY TOPIC. THANKS FOR LISTENING.

Miêu tả bạn thân bằng Tiếng Anh

Write about your best friend

Using the cues below:

– Where is your neighbourhood? (in the city, near a city, in the country, in the mountain, etc.)

– What can you see in your neighbourhood? (streets, houses, trees, hills, shopping centres, schools, a cinema, etc.)

– What do the streets/ the houses/ the shops, etc. in your neighbourhood look like?

– Do you like living in your neighbourhood? Why/ Why not?

I live in Thanh Quoi village, in Vinh Thanh district. It is a small neighborhood. There are some good things and some bad things about living in my neighborhood. It is great to have outdoor activities because it has many rivers and large fields, and it has less traffic. There are some small shops near my house so it is convenient. there are a hospital, a post office, a small market, and two schools. Everyone here has a backyard and a front yard. I live to live here because the air is fresh, the people are very friendly and the food is fresh, too. It is also so quiet and peaceful so you can enjoy the beautiful scenery. But there are some bad things as well. There are not many entertainment places and it is too quiet. I hope in there future there will be some more places for entertainment. THAT’S THE END OF MY TOPIC. THANKS FOR LISTENING.

Topic 5: Talk about the place you want to visit

Hello!

Today I would like to tell you about the famous place I want to visit very much. It is Ha Long Bay, one of the most famous and beautiful natural wonders of the world. It is in Quang Ninh province in Vietnam. It is over 1.800 kilometres from Can Tho city. You can go there by train, bus or plane. Ha Long Bay is very beautiful and magnificent because it has over 900 islands with various sizes and shapes. when you go there, you can join the yatch trip to visit the beautiful islands around the bay. You can also go swimming, play beach games, enjoy fresh seafood and buy a lot of souvenirs for you friends and relatives. I hope we can go there one day. THAT’S THE END OF MY TOPIC. THANKS FOR LISTENING.

Topic 6: Talk about Tet activities and traditions

Tet is a traditional holiday of our country, Vietnam.

It often begins in late-January and ends in early-February. With the meaning of seeing the old year off and welcoming the new year, Tet becomes a special occasion of reunion for Vietnamese families. At that time, all family members try to come back to their home and get together to make such pparations for Tet as buying new clothes and cleaning their house. A branch of apricot blossoms or a Kumquat tree is indispensable decoration for every family in these days. They seem like a fresh air to the house. We display a tray full of fruits and vases of flowers on the ancestral altar.

Some typical Tet’s food are sweets, coconut jam, fruit candies, melon seeds, stew pork with eggs, and especially sticky rice cake. Tet meals are usually bigger and more delicious than our daily ones.

On Tet holiday, people have many recreational activities. Young persons take part in the traditional games such as: tug of war, cooking rice, cock fighting, watching lion dance. Many people visit relatives to wish a happy new year. Adults will give lucky money to children. Woman like going to pagoda to wish good things for their family.

In my opinion, I like cozy and fresh Tet atmosphere. All family members gather and talk about resolutions for a happy new year. I can hang out with my friend and don’t worry about anything

” Tet” holiday is always in Vietnamese’s heart.

【#9】Đề Thi Nói Tiếng Anh Lớp 6 Học Kì 1 Năm 2021

* Tham khảo đề cương ôn tập Từ vựng – Ngữ pháp học kì 1 tiếng Anh 6 mới nhất có đáp án: – Đề cương ôn tập tiếng Anh lớp 6 học kì 1 có đáp án

Đề cương thi nói tiếng Anh học kì 1 lớp 6

Part I: Introduce about yourself.

Talking about some personal information

– Name

– Age

– Class/ School

– Family members

– Your hobby

Good morning/afternoon, my dear teachers.

My name is ………………………………………………… I am ………. years old and I am a student in class …….. in Vinh Thanh Town Secondary School. I am very sociable, humorous and helpful. My topic is number ……….., talk about………. Now I would like to start my topic.

Hello every one!

Today I would like to tell you about my dream school.

My dream school is not very big but modern. It is in the countryside and it is a boarding school for boys and girls. There are 15 classes and 50 teachers. The teachers and students are very friendly and helpful. There is a swimming pool, a workshop, a lab, 2 computer rooms, a greenhouse and a library as well. there is also a big play ground for us to study PE and play sports. We can study in the morning and join the Music, Art, or Sport Clubs in the afternoon. There is no homework so we won’t worry about it anymore. THAT’S THE END OF MY TOPIC. THANKS FOR LISTENING

Topic 2: Describing your school

This is my school. Its name is Dich Vong Hau secondary school. It’s on Dich Vong Hau street. It’s very beautiful and big. There are twenty classrooms in my school. My school has two hundred fifty students and thirty five teachers. Student in my school are very good. They come from around Dich Vong district. Our teacher are friendly and kind. At school, I learn many subject such as: English, Math, Art ,… .I like English best because it’s very entertaining and important for my further education. At break time, I and my friends have a lot of funny activities such as skipping rope, playing hide-and-seek, and so on. Each day at school is a happy day. I love my school very much .

I live in a small house with my family in the countryside. It looks quite old but I like it. There is a living room, a kitchen, a bath room and two bedrooms. In each room, there is an own unique design. In front of my house there is a small yard to grow vegetables and many type of flowers. I live here with my parents and my sister. I love my house because it is always fresh and comfortable.

Miêu tả bạn thân bằng Tiếng Anh Write about your best friend

Using the cues below:

– Where is your neighbourhood? (in the city, near a city, in the country, in the mountain, etc.)

– What can you see in your neighbourhood? (streets, houses, trees, hills, shopping centres, schools, a cinema, etc.)

– What do the streets/ the houses/ the shops, etc. in your neighbourhood look like?

– Do you like living in your neighbourhood? Why/ Why not?

I live in Thanh Quoi village, in Vinh Thanh district. It is a small neighborhood. There are some good things and some bad things about living in my neighborhood. It is great to have outdoor activities because it has many rivers and large fields, and it has less traffic. There are some small shops near my house so it is convenient. there are a hospital, a post office, a small market, and two schools. Everyone here has a backyard and a front yard. I live to live here because the air is fresh, the people are very friendly and the food is fresh, too. It is also so quiet and peaceful so you can enjoy the beautiful scenery. But there are some bad things as well. There are not many entertainment places and it is too quiet. I hope in there future there will be some more places for entertainment. THAT’S THE END OF MY TOPIC. THANKS FOR LISTENING.

Hello!

Today I would like to tell you about the famous place I want to visit very much. It is Ha Long Bay, one of the most famous and beautiful natural wonders of the world. It is in Quang Ninh province in Vietnam. It is over 1.800 kilometres from Can Tho city. You can go there by train, bus or plane. Ha Long Bay is very beautiful and magnificent because it has over 900 islands with various sizes and shapes. when you go there, you can join the yatch trip to visit the beautiful islands around the bay. You can also go swimming, play beach games, enjoy fresh seafood and buy a lot of souvenirs for you friends and relatives. I hope we can go there one day. THAT’S THE END OF MY TOPIC. THANKS FOR LISTENING.

Topic 6: Talk about Tet activities and traditions

Tet is a traditional holiday of our country, Vietnam.

It often begins in late-January and ends in early-February. With the meaning of seeing the old year off and welcoming the new year, Tet becomes a special occasion of reunion for Vietnamese families. At that time, all family members try to come back to their home and get together to make such pparations for Tet as buying new clothes and cleaning their house. A branch of apricot blossoms or a Kumquat tree is indispensable decoration for every family in these days. They seem like a fresh air to the house. We display a tray full of fruits and vases of flowers on the ancestral altar.

Some typical Tet’s food are sweets, coconut jam, fruit candies, melon seeds, stew pork with eggs, and especially sticky rice cake. Tet meals are usually bigger and more delicious than our daily ones.

On Tet holiday, people have many recreational activities. Young persons take part in the traditional games such as: tug of war, cooking rice, cock fighting, watching lion dance. Many people visit relatives to wish a happy new year. Adults will give lucky money to children. Woman like going to pagoda to wish good things for their family.

In my opinion, I like cozy and fresh Tet atmosphere. All family members gather and talk about resolutions for a happy new year. I can hang out with my friend and don’t worry about anything

” Tet” holiday is always in Vietnamese’s heart.

Bên cạnh việc tương tác với VnDoc qua fanpage VnDoc.com, mời bạn đọc tham gia nhóm học tập tiếng Anh lớp 6 cũng như tiếng Anh lớp 7 – 8 – 9 tại group trên facebook: Tiếng Anh THCS.

【#10】Đề Thi Nói Tiếng Anh Lớp 11 Học Kì 2 Năm Học 2021

Ôn thi học kì 2 lớp 7 môn Tiếng Anh có hướng dẫn chi tiết

Speaking Topics for English 11 – Second Semester

Part 1: Introduce yourself (0.5 point). Your talk should include the following points:

– What’s your name?

– How old are you?

– Where do you live?

– Say something about your family

– What are your hobbies?

– What do you plan to do in the future?

– To ppare for your future, what will you do?

Part 2: Choose one of the topic to talk about

1. What are the problems of the nature nowadays? What can we do to solve the problems?

3. If you have collected something, say about your collection. Your talk should include the following points:

– What do you collect?

– How do you collect them?

– How do you classify them?

– How do you keep them?

– Why do you collect them?

– What do you plan to do with your collection?

4. Choose one of the events in the space exploration to talk about.(The first human flight into space, the first human flight to the moon etc.)

5. Talk about a wonder of the world.

HƯỚNG DẪN PART 2. TOPIC 1: NATURAL PROBLEMS

– Such as: global warming, acid rain, air pollution, urban sprawl, waste disposal, ozone layer depletion, water pollution, climate change, …

Example 1:

I would like to talk about global warming. In my opinion, it is a big, if not the biggest, problem that we are facing nowadays. The main reason of global warming is the greenhouse effect … Nowadays people are producing excessive amounts of greenhouse gases, mostly by burning fossil fuels. These gases let sunlight in, which warms the Earth, and then block that heat from leaving… That breaks the delicate natural balance and causes our planet to warm… As global warming changes the climate on the whole planet, it affects all countries in the world and causes many serious problems… For example, global warming causes melting of glaciers, which in turn raises the sea-level… Eventually, coastal areas are flooding and agriculture is damaged unless appropriate measures are taken… As it is a worldwide problem, I think that only joint efforts will help us to overcome this issue.

Example 2:

It is regrettable that Hanoi, where I’m living, is negatively affected by pollution and the major environmental problems it is facing are water pollution, air pollution and noise pollution.

In fact, pollution makes people here less healthy, and some even suffer from life-threatening diseases such as lung cancer, skin cancer, and so on. Therefore, the government must deal with this problem right away. Cutting down on vehicle use is the best way to reduce air pollution and noise pollution. We can do this by encouraging people to use public transportation. Besides, those who litter should pay a heavy fine. Finally, I think the best solution is to raise awareness and educate people to protect the environment.

TOPIC 2: ENERGY RESOURSES

– Such as: fossil fuel, wind energy, solar energy,

Example: Solar Energy

Pros:

+ one of the renewable energy

+ unlimited energy

+ extremely beneficial – not only for the environment but also financially speaking

+ It can be harnessed in all areas of the world and is available every day.

+ solar reduces carbon emissions and protects the environment

+ Reduces Electricity Bills

+ Solar energy can be used for perse purposes

+ Save money for maintenance costs

Cons:

+ Use a lot of spaces

+ Truly depend on weather status

+ Solar panels don’t work for every type of roof

TOPIC 3: COLLETION

– Such as: doll collection, stamp collection, book collection,

Example:

The hobby I like most is collecting music of singers whom I like so much. I like studying English so I’m interested in US-UK songs, especially I have passion for Taylor Swift and her songs. I started listening her songs when I was a little girl. Whenever she pulishes new songs, I enjoy them and download them into my cellphone even a special folder and has about 30 songs, but i don’t buy any album of her. Listening her songs makes me relax after studying hard, makes friends and especially improve my pronunciation and vocabulary. Thus, I have listened country music at first and have translated it into Vietnamese because they were quite slow and quite easy to hear and understand them. Realizing its benifits, I will go on listening and developing my collection.

Example 2:

1-I have been collecting stamps since I was a child. I’ve found it quite interesting.

2-There are a wide range of things people like to collect, ranging from stamps to cars ,based on

their interests. But I think people often go to gather small things such as stamps and jewelleries.

3-Most people collect for relaxation and enjoyment although many hope that they will discover

rare things that will make them wealthy.

4- If I were wealthy enough I would like to be an antique jewellery collector, as I think such stuff are priceless and someday you will probably to make a fortune.

Example 3:

During my school days i was very interested for collecting coins from different chúng tôi hobby was very enthusiastic when we know about the story behind the coins. I think people like to different types of items like stamps,coins and antiques like that. Because people want to improve the knowledge and also want to know the history of the different countries. Some people like to remember the memories for each object. It all depends on person’s ideas.

Yes,i would like to collect different types currency notes around the chúng tôi gives knowledge about the purpose of the they printed and will know the history of the olden days.

TOPIC 4: SPACE EXPLORATION

– Such as: The first human flight into space, the first human flight to the moon (Neil Armstrong

TOPIC 5: WONDER OF THE WORLD

Such as: The Great Wall, Ha Long Bay, …

Example:

There are many natural wonders in Viet Nam like Paradise Cave, Perfume Pagoda, Cuc Phuong National Park,… but I like visiting Ha Long Bay best because of its attractive scenery, picturesque setting and touring experience.

Ha Long Bay is one of seven natural wonders of the world. It’s located in the northeast of Viet Nam. In 1994 and 2000. Ha Long Bay was recognized by UNESCO as a World Heritage Site. Administratively, the bay belongs to Ha Long City, Cam Pha town and a part of Van Don District. It has 1969 islands and thousand of limestone karsts in various sizes and shapes, concentrated in 2 main zones: the southeast (belonging to Bai Tu Long Bay) and the southwest (belonging to Ha Long Bay). Many of them were acquired their names as a result of interptation of their unusual shapes such as Voi Islet, Ga Choi Islet, Mai Nha Islet. At the centre of the islands, there are wonderful caverns such as Thien Cung, Tam Cu, Dau Go, Sung Sot,… Coming here, you can have unforgettable experience with the peaceful nature, blue sky, white sands and tourist facilities as standardized hotels, restaurants,… Ha Long Bay is famous for its seafoods such as crabs, cuttles,…

In short, tourists should visit Ha Long Bay. I feel comfortable and relax here. Touring experience is very good. Seafoods are delicious and at reasonable price. I love this place and I want to visit Ha Long Bay again.